Sollicteer tips

Tips voor een sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief schrijven is geen makkie. Veel mensen hebben moeite met het vinden van een goede openingszin, de juiste schrijfstijl en een goede afsluiting. Wat is het geheim van een goede sollicitatiebrief?


In dit artikel zal ik een aantal zeer belangrijke tips geven om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Want een goede sollicitatiebrief, is het begin van een goede sollicitatie! Begin je sollicitatiebrief door jezelf eerst voor te stellen. Laat de lezer weten wie je bent. Wat zijn je hobby’s, wat houdt jou bezig in het dagelijks leven? Waar ben je geboren? Vertel dus gewoon even in het kort wie jij bent.

Vervolgens ga je vertellen waarom jij graag wilt solliciteren voor deze functie. Waarom zouden ze jou aannemen, en niet iemand anders? Wat maakt jou zo speciaal? Waarom zouden ze niet zonder je kunnen? Doe dit natuurlijk niet te opschepperig, want dat komt asociaal over. Vertel gewoon waarom jij denkt dat jij geschikt bent voor deze functie.

Begin nu aan je afsluitende alinea. Vertel dat je deze brief graag mondeling wilt komen toelichten. Sluit de brief netjes af met “met vriendelijke groet,” en sluit de brief af.


Het is erg belangrijk om de brief goed na te laten kijken op spellingsfouten. Zoek iemand op die erg goed is in Nederlands en laat diegene de brief nakijken. Spellingsfouten staan erg slordig, en dat wil je zeker niet hebben. Ga niet overhaast solliciteren op het moment dat je  je baan bent verloren. Neem de tijd, je hebt per bedrijf/vacature maar 1 keer de kans om een eerste indruk te maken. Sommige mensen hebben de luxe van een hoge uitkering of ontvangen een ontslagvergoeding waardoor er minder haast is bij het vinden van een nieuwe baan. Gebruik deze mogelijkheden na je ontslag (blijf er niet in hangen!) en ga vervolgens met frisse moet van start met de sollicitatie.

Ook is de CV erg belangrijk, deze moet je altijd meesturen. In de CV zet je je werkervaring netjes overzichtelijk op. Doe dit goed netjes uitgelijnd zoals hieronder.

Werkgeversnaam Functie
1991-1998
Werkgeversnaam Functie
1998-2002

Afijn, je snapt wat ik bedoel .
Let goed op dat je de sollicitatiebrief niet met een ‘puber e-mailadres’ stuurt. Stuur de sollicitatiebrief dus op onder een zakelijk e-mailadres. Als je deze tips in je achterhoofd houd, zul je zeker te weten een goede sollicitatiebrief maken.

Succes ermee! En laat het me even weten of het gelukt is .

Tips voor het Sollicitatiegesprek

Het is zo ver! Je bent uitgenodigd op het sollicitatiegesprek. Maar wat moet je nu doen?
In dit artikel zal ik een aantal tips geven die je op je sollicitatiegesprek kunt toepassen!


Bereid je goed voor!

Voordat je naar een sollicitatiegesprek gaat, is het raadzaam om je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Wat je kunt doen is een lijstje over jezelf maken waarin je jouw goede, en minder goede kanten analyseert. Hiernaar wordt hoogstwaarschijnlijk op het sollicitatiegesprek naar gevraagd, en het is beter dat je er van te voren maar op voorbereid bent, want dan kun je de vragen beter beantwoorden!

Ook is het een goed idee om je alvast in te lezen op het bedrijf. Weet bijvoorbeeld wat het bedrijf allemaal heeft gedaan in het verleden, en hoe het bedrijf in elkaar zit.

Zie er goed verzorgd uit

Het is ook aan te raden om er gewoon goed en verzorgd uit te zien. Als je er netjes uit ziet, maakt dat de kans dat je word aangenomen veel groter. Voordat je naar een sollicitatiegesprek gaat, ga dan even onder een frisse douche.Ook is het belangrijk om jezelf gepast te kleden. Als je bijvoorbeeld naar een  sollicitatiegesprek bij een bank gaat, ga dan in een pak, maar ga je op sollicitatiegesprek bij een klein bedrijf, kleed je dan ‘gewoon’ netjes.

Een geïnteresseerde houding

Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je geïnteresseerd bent. Ga dus rechtop zitten, en hou je aandacht op het sollicitatiegesprek! Wees ook netjes bij het sollicitatiegesprek, en ga bijvoorbeeld niet je mening opdringen, of opscheppen over hoe goed jij wel niet bent. Hou het gewoon netjes, en laat zien dat jij een geschikte kandidaat bent!

Bij afloop is het aan te raden om goede afspraken te maken over wie er contact met wie neemt, zo voorkom je misverstanden!

Ben je aangenomen bij je baan? Top, van harte gefeliciteerd! Zorg dat je goed voorbereid naar je werk gaat en gepast gekleed met bijvoorbeeld HSG-bedrijfskleding. Heel veel plezier bij je nieuwe baan!