Do’s en Don’ts bij solliciteren

Veel gemaakte fouten bij solliciteren

In dit artikel zal ik de meest voorkomende fouten bespreken die in een sollicitatie gemaakt worden. Veel mensen zijn niet goed voorbereid voordat ze aan een sollicitatiegesprek beginnen. Wees dus altijd goed voorbereid!

Kleed je gepast. Laat zien dat je weet wat voor type bedrijf het is. Kleed je daar op aan. Als je bijvoorbeeld bij een bank gaat solliciteren, draag dan netjes een pak. Als je bij een klein bedrijf gaat werken, doe dan gewoon nette kleren aan, niet té netjes.

Let op je sollicitatiebrief. Een irritante fout is dat in de sollicitatiebrief nogal overdreven zinnen staan. Zinnen als “Eindelijk! Een gepaste kandidaat voor deze functie!” is dus geen goede zin. Hou het zakelijk. Schrijf dat je erg veel interesse hebt in de functie, en je graag op gesprek wilt komen om de sollicitatiebrief mondeling toe te lichten.

Een gepaste CV. Een veel gemaakte fout is dat de CV niet meer relevant is. Er staan allerlei dingen op die niet van belang zijn, zoals het behalen van een veter strik diploma . Hou de CV kort en relevant.

Laat zien dat je serieus bent. Een sollicitatiebrief wordt tegenwoordig nooit meer op de post gedaan, maar via de mail gestuurd. Let er op dat je met een gepast e-mail adres mailt. Bijvoorbeeld je voor en achternaam@je provider.nl. Veel mensen e-mailen met een slordig e-mailadres. Als je dat doet is de kans klein dat je word uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.


Een gepaste voicemail. Natuurlijk is het grappig om een leuke voicemail te hebben, maar als een bedrijf jou op probeert te bellen, en krijgt een voicemail die eigenlijk bedoeld is voor vrienden, dan is dat niet meer zo leuk. Pas je voicemail hier dus op aan. Probeer het kort en zakelijk te houden.

Klaag niet over je leven of vorige werkgever. Laat zien dat JIJ de geschikte kandidaat bent voor deze functie. Klaag niet. Laat zien dat je een leuk persoon bent en goed in het leven staat.