Openingszin

Openingszin van een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief is als het ware jouw visitekaartje voor het bedrijf waar jij gaat solliciteren. Het is dan ook belangrijk om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Maar hoe doe je dat nou? Hoe begin je aan een goede sollicitatiebrief?

Er zijn vele theorieën over wat nou precies een goede opening voor een sollicitatiebrief is. De één zegt dat je nooit, maar dan ook nooit, met het woordje “ik” mag beginnen, terwijl anderen zeggen dat dat niks uit maakt. Ikzelf denk ook dat het niets uitmaakt of je je sollicitatiebrief nou met “ik” begint, als je maar een interessante en unieke sollicitatiebrief hebt, waarmee je de lezer echt weet vast te houden en te interesseren.

Het is wel verstandig om de brief te beginnen met jezelf voor te stellen. Vertel in het kort wie jij bent, en wat jouw hobby’s zijn. Wat houd je bezig? Laat hierbij ook doorschemeren dat jij vaak bezig bent, met datgene waar je voor solliciteert. Dat je je erg interesseert voor alles wat er mee te maken heeft.

Het maakt dus niet echt uit wat je openingszin is, als de openingsalinea maar interessant. In de eerste alinea heeft de lezer – dus jouw toekomstige werkgever – al besloten of je op een sollicitatie gesprek mag komen. Is het dus een saaie openings alinea, dan is de kans groot dat jij niet op een sollicitatie gesprek mag komen. Doe er dus goed aan om een leuk, maar zakelijk begin te schrijven voor je sollicitatiebrief.


Stel jezelf voor!
Als je jezelf hebt voorgesteld kun je vertellen over waarom je solliciteert en waarom jij geschikt bent voor deze functie. Doe dit niet op een overdreven manier. Probeer het zakelijk te houden! Als afsluiting kun je zetten dat je deze brief graag mondeling zou willen komen toelichten. Zo kom je gauwer in aanraking om op sollicitatiegesprek te komen, omdat je hem graag zou willen komen toelichten.

Natuurlijk voeg je ook je CV er bij toe, en stuur je hem met een net e-mailadres op.