Opbouw sollicitatiebrief

Opbouw van een sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief schrijf je niet zomaar, daar is veel inzicht en kennis voor nodig. Iedereen heeft er wel moeite mee, en hebben daardoor minder kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Dat is jammer, want misschien ben jij wel de meest geschikte kandidaat voor deze functie!


In dit artikel leer ik jou hoe je een goede sollicitatiebrief kan maken, en daardoor indruk kan makenop jouw toekomstige baas.

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit verschillende alinea’s.

Dit houdt in dat de sollicitatiebrief beschikt over een inleidende alinea, de kern en het slot. In de inleidende alinea stel je jezelf voor. Veel mensen doen dit fout!

Ze beginnen dan met op te scheppen over hoe goede ze wel niet zijn. Doe dit niet! Begin gewoon door jezelf op een vriendelijke manier voor te stellen en vertel daarbij ook wat je in het dagelijks leven bezighoud.

Het is belangrijk om hier te laten merken dat jij veel bezig bent met de functie waar jij voor solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld voor marketeer bij een bedrijf, laat dan merken dat jij veel bezig bent met marketing, en veel boeken leest over marketing en hier veel kennis van heeft.

In de tweede alinea ga je verder in op het feit dat jij solliciteert. Je verteld hier waarom je juist voor deze functie functie, bij dit bedrijf. Dit doe je op zo’n manier dat het niet opschepperig overkomt, maar wel op een manier dat jij de beste bent.

Je bent er veel mee bezig, dus je weet er veel van! In de laatste alinea sluit je de brief af. Dit is ook erg belangrijk, want je moet er voor zorgen dat je hoe dan ook een reactie van het bedrijf krijgt.

Hoe doe je dit?

Simpel! Door gewoon te zeggen dat je uitkijkt naar een reactie, en dat je deze sollicitatiebrief graag mondeling wilt toelichten. Vervolgens sluit je de brief af met “met vriendelijke groet,” en daaronder je naam.

Uiteraard voeg je ook je CV er aan toe, en klaar is Kees!

Let wel op: je moet wel met een goed en zakelijk e-mail adres de sollicitatiebrief opsturen!