Inleiding sollicitatiebrief

Inleiding van een sollictatiebrief

De indeling van een sollicitatiebrief is eigenlijk heel makkelijk, maar toch weten veel mensen niet hoe ze een sollicitatiebrief moeten indelen. In dit artikel zal ik je vertellen hoe je een goede indeling voor een sollicitatiebrief kunt maken. Aangezien tegenwoordig alle sollicitaties wel via de e-mail gaan, is het al een stuk makkelijker om een goede indeling te maken. Je moet namelijk niet meer eerst allemaal adressen bovenin zitten, je kan gewoon beginnen met de sollicitatiebrief.


Begin de sollicitatiebrief met een aanhef, zoals ik hieronder een voorbeeld geef.

Geachte heer/mevrouw Klaassen,
Zo makkelijk is de aanhef. Je moet nu wel een enter geven, dus dat de volgende zin na een witregel begint.
Daarna begin je met jezelf voor te stellen, dit kun je als volgt doen:
Graag zou ik mezelf eerst willen voorstellen. Mijn naam is …, woon in …, en wil graag solliciteren voor deze functie. In mij vrije tijd…
Dit is dus de eerste alinea. Vul deze alinea gewoon in door een verhaal over jezelf te vertellen. Laat doorschemeren dat jij veel bezig bent met wat deze functie inhoud. Nu doe je weer een enter, en zorg je ervoor dat de volgende alinea op na een witregel begint. Als je dat gedaan hebt, begin je aan de kern van je sollicitatiebrief.


Je vertelt waarom JIJ solliciteert voor deze functie. Waarom ben jij zo geschikt voor deze functie, en waarom wil je deze functie? Vertel dit allemaal op een zakelijke en juiste manier. Als je dit gedaan hebt, geef je weer een enter en zorg je er voor dat de volgende alinea na de witregel begint.

Nu komt de afsluiting. In de afsluiting sluit je de sollicitatiebrief dus af, dat spreekt voor zich. Een goede zin om te gebruiken is:
Graag wil ik deze brief mondeling toelichten.
Zo geef je aan dat je graag op een sollicitatiegesprek wilt komen.Ook zeg je er naar uitkijkt om een antwoord van hun te ontvangen. Daarna sluit je de brief af met:
Met vriendelijke groet,
Klaas Klaassen

En klaar is je sollicitatiebrief! Voeg er nog een CV aan toe, en klaar!