Goede Sollicitatiebrief

Een goede sollicitatie brief

Een goede sollicitatiebrief maken is helemaal niet moeilijk. Het schrijven van een sollicitatiebrief kan iedereen leren, en dat is maar goed ook! Als je een goede sollicitatiebrief maakt, heb je veel meer kans om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij het bedrijf waar je graag zou willen komen werken. Besteed dus veel tijd aan je sollicitatiebrief. Maar hoe maak je nu een goede sollicitatiebrief? Wat zijn de geheimen van het maken van een goede sollicitatiebrief? Simpel: wees doeltreffend!


Begin je sollicitatiebrief altijd met jezelf voor te stellen!
Graag zou ik mezelf even willen voorstellen. Mijn naam is Jan Piet Klaassen, en wil graag solliciteren voor de functie …”

Als je zo een sollicitatiebrief begint, wek je meteen de interesse van de lezer. Want wie wil er zo graag solliciteren, en waarom is die persoon zo geschikt. Vertel daarna wat jouw als persoon zo interesseert. Wat houd jou bezig? En wat heeft dat te maken met de functie waar je voor solliciteert? Vertel hier dus meer over!

Vervolgens begin je te vertellen waarom jij solliciteert en waarom ze juist jou moeten aannemen, en niet iemand anders. Dit is als het ware de kern van je verhaal, dus zorg er voor dat dit een goed verhaal is. Als volgt ga je de sollicitatiebrief afsluiten. Je begint dit natuurlijk op een nieuwe alinea. Je verteld dat je deze sollicitatiebrief graag op een mondeling gesprek zou willen komen toelichten.


Vervolgens schrijf je dat je er naar uit kijkt om een antwoord te ontvagen. Je voegt natuurlijk ook je CV bij. Zorg er wel voor dat de CV kort en krachtig is, met alleen maar relevante dingen op je CV. Als laatst laat je de brief goed nakijken door iemand die heel erg goed is in Nederlands, zodat er geen spellingsfouten in zitten en mail je de sollicitatiebrief toe naar de desbetreffende persoon. Doe dit ook op een nette manier, en zorg er voor dat je niet mailt met een slordig e-mailadres, maar met juist een zakelijk en netjes e-mailadres.

Succes!