Afsluiting

Afsluiting van een sollicitatiebrief

Er is veel onduidelijkheid over hoe je een sollicitatiebrief moet afsluiten. Veel mensen vinden het dan ook moeilijk om een goede afsluiting te vinden voor de sollicitatiebrief. Je kunt de sollicitatiebrief op verschillende manieren afsluiten, maar ikzelf prefereer één keuze mogelijkheid. Begin de allerlaatste zin met de volgende zin: Graag zou ik deze brief mondeling willen toelichten.


Dit is een heerlijke zin, omdat je als het ware jezelf op een subtiele manier uitnodigt voor een sollicitatiegesprek, en wek je dus de interesse van je toekomstige werkgevers. Als volgt kun je de volgende zin zetten: Hopende spoedig jullie antwoord te ontvangen. Daarmee laat je werken dat je graag een antwoord wilt hebben. Er zijn namelijk nog al wat bedrijven wat je helemaal geen antwoord meer sturen. Dan weet je dus helemaal niet of, en waarom, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Met deze zin moeten ze eigenlijk wel iets van zichzelf laten horen.

Vervolgens eindig je de alinea met de volgende afsluiting:
Met vriendelijke groet,
Je naam

Dit stukje spreekt natuurlijk voor zichzelf. Maar hieronder is er nog een belangrijk gedeelte, je moet namelijk naar je CV verwijzen.
Doe dit als volgt:
Bijlage(n): Curriculum Vitae


Daarmee laat je weten dat bij de e-mail of de brief nog een CV zit. Je moet deze er natuurlijk wel bij sturen. Je doet dit als een apart bestandje, of een apart A4tje. Hou de CV kort en zakelijk, met alleen relevante dingen er in. Kort samengevat is het dus een kleine afsluiting, maar je laat precies zien wat je wilt. Je doet geen overbodige dingen, want dat hoort niet in de sollicitatiebrief.
In de eerste twee alinea’s vertel je wat over je zelf, en waarom je solliciteert voor deze functie, en in de laatste alinea neem je eigenlijk een soort van tijdelijk afscheid, je vertelt ze dat je graag van ze wilt horen, en dat je de brief wil komen toelichten.

Succes, en laat me weten hoe het is gegaan!